Waarom SamenVoorRecht? Als advocaat merkte ik en mijn kantoorgenoot, Edwin Helmantel, merkte dat ook, dat er bij bepaalde rechtzoekenden terughoudendheid is om een juridische vraag bij een advocaat neer te leggen. Het zijn vaak ZZP’ers, goede doelen organisaties en particulieren, die niet voor overheidsfinanciering in aanmerking komen. Het door ons gehanteerde uurtarief van ruim € 250,- inclusief BTW schrikt hen af. Toch komt ons uurtarief niet uit de lucht vallen. Als kantoor hebben wij een commerciële praktijk, maar daarnaast doen wij voor een groot deel ook zaken op Pro Deo basis. Dat is rechtsbijstand waarbij de overheid de kosten van rechtsbijstand vergoed; die vergoeding is al jarenlang veel te laag. Het dekt in veel gevallen niet eens de kosten. In de afgelopen jaren is veel bezuinigd en zijn de voorwaarden om Pro Deo zaken te doen sterk afgenomen.
Het feit dat er zoveel rechtzoekenden zijn die om kostentechnische redenen geen advocaat kunnen betalen, motiveerde ons om een constructie te bedenken om iets te kunnen betekenen voor een grote groep rechtzoekenden bestaande uit ZZP’ers, charitatieve instellingen, sportverenigingen en particulieren. Het concept is gebaseerd op solidariteit, Door samen de schouders eronder te zetten is het mogelijk toegang tot het recht met een advocaat mogelijk te maken voor iedereen die dat nodig heeft; door als rechtzoekenden en advocaten samen te gaan werken, blijkt het mogelijk de kosten van het uurtarief sterk te verlagen zodat een ZZP’er, een bestuur van een stichting of sportvereniging, maar ook bepaalde particulieren zich vrij voelen ons als advocaten om raad te vragen. Voor ons is het mogelijk rechtsbijstand te verlenen zonder daarop verlies te lijden. Daarmee is een win-win situatie te creëren.
Onze praktijkervaring is dat rechtzoekenden nu vaak niet advies inwinnen omdat het al snel te duur is of een zaak laten lopen omdat de kosten te hoog zijn. Dat is jammer en ook onnodig. Ook is onze ervaring dat er ook vaak te lang wordt gewacht; tot dat niet langer kan. Dan ligt de dagvaarding al op de mat en lopen de kosten alleen al op doordat er griffiekosten moeten worden gemaakt en tijd worden besteed aan het bestuderen van de stukken. En natuurlijk vinden wij procederen leuk om te doen, maar in zaken waar allemaal een beetje op zijn beloop is gelaten, is vaak toch ook ondankbaar werk. Veel tijd en kosten voor vaak een matig resultaat. Daarom is onze motivatie gegroeid om eerder bij juridische problemen betrokken te raken, zodat tijdig het goede gedaan kan worden voor een beter resultaat. Het maakt een wereld van verschil of een huurovereenkomst tijdig is opgezegd om maar een voorbeeld te noemen. Even het huurcontract nakijken of een opzegbrief beoordelen kost wat tijd, maar dat loont de moeite. Ook gewoon kunnen sparren over ideeën als ondernemer hebt of bestuurlijke kwesties die ook juridische aspecten hebben, doorspreken, kan erg behulpzaam zijn.
Door als deelnemers samen een kleine jaarlijkse financiële bijdrage te leveren ontstaat er een mogelijkheid om gezamenlijk de kosten te dragen van rechtsbijstand. Wij leveren een deel van onze omzet in, terwijl de rechtzoekenden een bijdrage inleggen waarvan de deelnemers gezamenlijk gebruik maken. Dat is solidair en solide. Op deze wijze zijn we voor recht voor iedereen die dat nodig heeft. Het is een simpel concept zonder allerlei ingewikkelde voorwaarden. Het is betaalbaar en goede kwaliteit. Het ontzorgt en biedt een helder juridisch perspectief. Neem gerust een kijkje op SamenVoorRecht en meld u vandaag nog aan.